FAQ


Merken

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat de producten of diensten van een onderneming onderscheidt van andere waren en diensten. Denk daarbij aan de naam, het logo, een speciale verpakking of een versiering die bij de producten wordt toegepast. Een merk kan zelfs een knoop zijn.

Waarom mijn merk registeren?

Vanwege het ´first to file´ systeem. Wanneer iemand anders hetzelfde merk registreert, kan hij u het gebruik van dat merk ontzeggen, óók als u het merk eerder gebruikte. Daarnaast biedt registratie bescherming tegen vele vormen van oneerlijk gebruik. Merkregistraties vormen dus een essentieel vermogensbestanddeel!

Hoe weet ik of iemand ander mijn merk reeds heeft geregistreerd?

In een simpel geval kunt u dat zelf doen. Het OHIMen het BVIEhebben goede databases waarin u kunt zoeken. Dat kost echter veel tijd en u mist informatie. Voor een snel en compleet overzicht is het raadzaam Signfield in te schakelen.

Kan ik mijn merk zelf registreren?

Soms wel, maar wij raden aan een professional in te zetten. Onjuiste registratie kan tot allerlei problemen leiden. Strategisch registreren is een must, mede vanwege oppositieprocedures die tegen u kunnen worden ingesteld. Daarnaast kan zelf registreren u veel tijd kosten.

Hoe lang is mijn merk beschermd?

Zo lang u wilt. Het moet alleen wel in gebruik zijn. Doet u dat gedurende vijf jaar niet, dan kan het merk vervallen worden verklaard en bent u het kwijt. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk. Neem contact op met Signfield als u met deze termijn wordt geconfronteerd.

Kan ik mijn product in het buitenland op de markt brengen?

Alleen indien u uw merk daar vrij kan en mag gebruiken. Dit uitzoeken is een echte Signfield aangelegenheid. Wij kunnen u tevens strategisch adviseren en zorgdragen voor nauwkeurige merkregistratie in elk gewenst land.

Biedt Signfield meer ´buitenlandse´ diensten dan alleen merkregistraties?

Veel meer! Signfield heeft een mondiaal netwerk van professionals die veel ondernemers kennen. Zoekt u bijvoorbeeld een specifiek handelscontact? Meldt het ons, wij helpen u graag verder.

Hoe houd ik in de gaten of er geen inbreuk wordt gemaakt?

Vaak komt u dit vanzelf tegen. Maar dan kan het al te laat zijn. Om schade te voorkomen, biedt Signfield u diverse ´watch-services´. Deze zijn met name gericht op registraties van latere merken die lijken op dat van u. U kunt dan snel en daadkrachtig bezwaar aantekenen.

Kost het registreren van een merk veel geld?

Nee. Voor de Benelux bent u vaak al gered voor minder dan 710 euro. Bescherming in de hele Europese Unie kost meestal circa 1700 euro. Deze bedragen wegen niet op tegen de kosten van merkreparatie bij inbreuk of de aanschrijving dat u uw merk niet meer kunt gebruiken, laat staan tegen het winstverlies.

Als ik word geconfronteerd met een inbreuk, kan Signfield mij dan helpen?

Jazeker! Signfield is een onderdeel van Schenkeveld Advocaten N.V.Hier zitten zeer ervaren en succesvolle advocaten (waaronder Annette Mak en Jacob van Rhijn) die u juridisch uitstekend kunnen bijstaan.

Modellen

Wat is een modelrecht?

Een modelrecht beschermt het unieke uiterlijk van voorwerpen, bijvoorbeeld van schoenen, koffiepotten, deuren, trekhaken et cetera. Een niet geregistreerd modelrecht (ii) geeft drie jaar lang bescherming. Een geregistreerd modelrecht (i) is sterker en biedt 25 jaar bescherming.

Waarom mijn model registreren binnen één jaar na marktlancering?

Omdat het daarna niet meer kan! Het wordt dan een stuk moeilijker om u te verzetten tegen namaak, vooral wanneer ook de driejaartermijn voor het niet geregistreerde modelrecht is verstreken. Kortom: wees er snel bij en u bent goed voorbereid.

Kan ik mijn model zelf registreren?

Soms wel, maar wij raden aan een professional in te zetten. Onjuiste registratie kan tot allerlei problemen leiden. Daarnaast kan zelf registreren u veel tijd kosten.

Is mijn model ook beschermd op de buitenlandse markt?

Dat hangt af van uw modelrecht. U kunt kiezen voor onder meer Benelux, Europees (RCD), Amerikaans of wereldwijd modelrecht.

Is modelregistratie duur?

Nee. Dit komt doordat er (in tegenstelling tot merkenrecht) voor modelrecht geen vooronderzoek hoeft plaats te vinden. Ook kunnen er meerdere voorwerpen in één depot worden opgenomen. Europees merkenrecht bijvoorbeeld kost slechts circa 1800 euro.

Als mijn model wordt nagemaakt, kan Signfield mij dan helpen?

Jazeker! Signfield is een onderdeel van Schenkeveld Advocaten N.V.Hier zitten zeer ervaren en succesvolle advocaten (waaronder Annette Mak en Jacob van Rhijn) die u juridisch uitstekend kunnen bijstaan. 
side_right