Terug naar het overzicht

Beschrijvend teken, geen merkinbreuk!

05 augustus 2013

In een recente uitspraak is het weer aan de orde gekomen. Een beschrijvend teken gebruiken levert geen merkinbreuk op!

In deze recente zaak gaat het over Kettle Foods die merkenrechthebbende is van het Europese merk “KETTLE”. Kettle Foods ontwikkelt, produceert en verkoopt chips. De gedaagde is Intersnack, ook wel bekend van de Chio chips (hierna: “Chio”). Chio is voornemens een nieuwe chipsvariant op de markt te brengen met daarop vermeld: “CHIO Chips Kettle Cooked”. Kettle Foods is het hier niet mee eens en vordert (onder andere) een merkinbreukverbod.

De voorzieningenrechter bepaalde uiteindelijk dat er geen sprake is van een inbreuk. De chips van Chio worden namelijk ook daadwerkelijk in een ketel gekookt en dit proces zorgt voor een bepaalde smaak. Chio gebruikt de woorden “Kettle Cooked” dus om een bepaalde bereidingswijze, een kenmerk van door haar aangeboden waren, kenbaar te maken en zij doet dat bovendien volgens eerlijke gebruiken in nijverheid en handel. Geen inbreuk dus!

Doordat Chio het teken “kettle” consequent laat volgen door “cooked” mag er van uit worden gegaan dat een gemiddelde consument die deze woorden ziet staan in eerste instantie aan het kookproces zal denken. Hierbij is van belang dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat het gebruik van Engelse termen op de verpakking buiten de landen waar Engels de voertaal, gebruikelijk is. 

Kortom, als je een teken gebruikt wat bijvoorbeeld de soort, de kwaliteit, het productieproces of de plaats van herkomst aanduidt dan zal er geen sprake zijn van merkinbreuk.

Klik hier voor de volledige uitspraak.


 

side_right